Acolo unde legenda se amestecă cu istoria, trecutul cu prezentul, apele Humorului cu cele ale Moldovei, acolo, la poalele Obcinii Voroneţului, în partea de miază-zi a oraşului Gura Humorului, se deschide sub ochii tăi privitorule, frumosul peisaj al Arinişului. I se spune parc. Dar e mai mult decât atât… E parte din sufletul humorenilor şi desfătare a călătorilor… E ţinutul unde cândva… Dragoş, venit din Ţara Maramureşului, îşi croia drum spre viitoarea cetate a Moldovei, e locul de rugăciune şi priveghere a Sfântului Daniil Sihastru şi loc de popas pentru oştenii cătrăniţi în lupte.

harta

Astăzi, Arinişul e locul unde, de la tineri la vârstnici, pe timp de iarnă, primăvară, vară şi toamnă, cu mic cu mare se bucură de natura de frumoasă. A fost darnic Creatorul… Omul a muncit şi el, iar astăzi, Arinişul este locul unde eşti aşteptat oricând pentru a simţi Bucovina nouă. Şi dacă popasul tău începe la Sfânta Mănăstire Voroneţ, mai întâi închinăte şi roagă-te trecătorule, slăvind toate cele câte sunt făcute de Dumnezeu, iar mai apoi vino de te bucură de ceea ce oamenii au creat.

Şi cum te întorci de la Voroneţ, inainte de a trece apa Moldovei, se deschide în dreapta ta un drum ce duce la pârtia de schi „Şoimul”. E modernă pârtia, cu telescaun ce te duce 1462 metri pe o culme ce-ţi oferă o panoramă amplă a ţinutului Humorului. De acolo poţi coborî pe schiuri sau cu snowboard-ul. De zăpadă te poţi bucura multe luni pe an, căci tunurile de zăpadă aştern covor gros de omăt. Şi dacă iarna ziua e scurtă, nocturna pârtiei îţi va da un peisaj boreal de neuitat. Mai apoi, poţi trece la pas puntea suspendată ce dă în Parcul Ariniş, şi dacă tot e iarnă, îţi poţi lua patinele pentru a te bucura de farmecul gheţii pe patinuarul natural aflat in vecinătatea punctului de informare turistică. Dacă ai lăsat patinele ( poţi lăsa şi rolele) du-te la piscină

harta_partie

Fiindcă e incă frig, te vei simţi excelent în piscina acoperită, în suprafaţă totală de 571 m2 . Şi nu uita că e loc pentru toată familia, deoarece 44m2 sunt rezervaţi copiilor. Piscina e modernă: apa e încălzită, filtrată, aerul continuu ventilat. Dacă e vară te mai poţi bucura de două piscine în aer liber, una destinată adulţilor (483 mp) şi una destinată copiilor (393 mp).

Primăvara, vara şi toamna, natura te îmbie la sport. Şi cum mintea şi sufletul pot fi sănătoase doar într-un corp sănătos, trei terenuri de tenis te aşteaptă să vii. Dacă iubeşti sportul în echipă, ai la dispoziţie un teren de handbal, unul de volei şi unul de baschet. Aleile înguste şi liniştite ale parcului te îmbie spre trekking, nordik walking sau ciclism. Şi dacă vânătoarea face parte dintre pasiunile tale, aici, în Ariniş ai ocazia de a vâna peisaje de neuitat. Aşadar, nu uita să ai la tine aparatul foto sau poate… şevaletul. Simfonia culorilor florale naşte o atmosferă poetică suav pastelată.

Aici, la Gura Humorului, bate inima Bucovinei, aici răsună balada lui Ciprian Porumbescu, sfinţii au plecat din pustie şi au urcat pe fresca Voroneţului, aici mai există simţire, suflet şi aici e acasă